Promocija knjige „Film i strip“

Film i strip-promocija

U okviru manifestacije svjetskog festivala animiranog filma „Animafest“ 5. lipnja je u Medijateci francuskog kulturnog centra u Zagrebu predstavljena knjiga Midhata Ajanovića „Film i strip“ koja je objavljena u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Bizovcu. Knjigu su predstavili Nikica Gilić, kao moderator programa, Krešimir Zimonić autor ilustracije za korica ove knjige i dugogodišnji umjetnički direktor „Animafesta“, urednik Vjekoslav Đaniš te sam autor knjige Midhat Ajanović.
Autor knjige je Profesor i pisac koji voli crtanje i film, kako samoga sebe opisuje Midhat Ajanović, rođen 1959. u Sarajevu, filmolog, karikaturist, književnik i publicist koji je u „Zagreb filmu“ učio animaciju, a 2009. doktorirao filmologiju u Götteborgu, gdje slijedom ratnih događanja živi od 1994. godine. Predaje povijest i teoriju animacije na sveučilištima u Götteborgu (do 2010.) i Trollhättanu te na Akademiji animacije u Eksjöu, a dugogodišnji je predavač i na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić.
U ovoj knjizi Ajanović, kroz jedanaest eseja, nastalih u razdoblju od petnaestak godina, piše o intermedijalnom konteksti animacije, filma i stripa, od Vikinga Eggelinga, preko Dashiella Hammetta, Huga Pratta, Federica Fellinija, Luisa Buñuela, hrvatskog strip autora i animatora Krešimira Zimonića, pa stripa Ken Parker Giancarla Berardija i Ive Milazza, švedskog filmskog autora Roya Anderssona, „ženske crte“ u britanskoj animaciji i stripu, dokumentarnog u filmu, animaciji i stripu, njihovim vezama i autorskim svjetovima do velikana stripa Andrije Maurovića, animatora Alexandra Alexeieffa, razvoja računalne animacije i važnosti Johna Lassetera u njenom usponu, odnosno propitivanja digitalnoga razvoja i moralne krize. Po riječima samog autora ovo je do sada njegova najbolja publicistička knjiga te po sudu kritičara, svakako nezaobilazan rad za kulturološko razmatranje umjetničkih strujanja dvadesetoga i dvadeset prvoga stoljeća.