Cijena: 100.00 kn
Snižena cijena: 10,00 €

MIROSLAV CMUK
ZVUČNA ČITANKA 2

Nakladnik: Ogranak Matice hrvatske u Bizovcu
kolovoz, 2022.
176 str., meki uvez s klapnama
ISBN 9789537746537

O knjizi

Tijekom 2015. i 2016. godine na portalu Magazin Gradske knjižnice Rijeka objavljivana je kolumna Zvučna čitanka Miroslava Cmuka (1983.). Kolumna je trajala točno godinu dana, a sastoji se od 52 tekstova o glazbi i književnosti. Tekstove je 2018. godine objavio Ogranak Matice hrvatske u Bizovcu.

Njen svojevrsni nastavak, zbirka eseja Zvučna čitanka 2 sastoji se od 12 opsežnih tekstova o glazbi, književnosti, filmu i stripu što su napisani tijekom 2019. i 2020. godine. Tekstovi prethodno nigdje nisu objavljeni, a u njima autor pohvalno piše o djelima prvijencima koji su brzo dobili dobre ocjene od publike i kritike; spominje kobni fenomen drugo djelo (koji se katkad javlja nakon uspješnih debitantskih ostvarenja); navodi starija umjetnička djela koja su ponovno objavljena, što je svakako pohvalno jer su onda dostupnija novim generacijama.

U svojim razmatranjima autor spominje brojne umjetnike iz područja književnosti, glazbe, filma i stripa, a veliku pažnju dao je hrvatskim autorima. Jedan je tekst posvetio hrvatskoj šansoni i šansonjerima (Zvonko Špišić, Arsen Dedić, Vice Vukov…) čija umjetnička djela po pitanju kvalitete bez problema mogu parirati svjetskim imenima. Također, autor je nastojao ukazati na predrasude što su još prisutne u kulturnim sferama, stoga je u jednom od tekstova pisao o stripovima i slikovnicama, naglašavajući pritom kako dječja književnost i stripovi nisu ništa manje vrijedna djela od književnosti za odrasle. Ukratko, Zvučna čitanka 2 obiluje informacijama i razmatranjima o važnim djelima u spomenutim medijima, a neki su tekstovi obogaćeni i tablama iz stripova koji se spominju.

Ova će knjiga biti zanimljiva čitateljima koji upoznaju bogate svjetove ovih raznovrsnih umjetnosti, ali i iskusnijim čitateljima će biti od koristi. Dok će se jedna grupa čitatelja tijekom čitanja podsjetiti na određena umjetnička djela, druga će ih čitateljska grupa tek upoznati i oduševiti se. Nema sumnje da će Zvučna čitanka 2 pronaći put do svojih čitatelja koji će čitajući ove nadahnute eseje doći do novih spoznaja.

PDF Zvučna_čitanka 1 do 17