O NAMA

Ogranak Matice hrvatske u Bizovcu osnovan je 6. lipnja 1991. godine. Trenutno broji 32 člana. Djelujemo kao neprofitna udruga s registriranom gospodarskom djelatnošću izdavanja knjiga i časopisa. Rad ogranka ne odnosi se samo na izdavačku djelatnost nego i druge aktivnosti (organiziranje predavanja, promocija knjiga, organizacija izložbi, suradnja s drugim udrugama sličnog profila) promicanja kulture hrvatskog naroda.

Bogatu i raznovrsnu nakladničku djelatnost razvrstali smo na objavljivanje časopisa i knjiga. U tom smislu pokrenuli smo i objavljujemo dva časopisa: Kvadrat koji kontinuirano izlazi već 29 godina i jedini je časopis koji se bavi teorijom i kritikom stripa i ostalih vizualnih medija koji se izražavaju grafičkim putom; časopis Matko izlazi već 19 godina i za razliku od većine ogranaka Matice hrvatske koji uglavnom njeguju tradiciju izdavanja godišnjaka, naš časopis je na određen način iskorak od te tradicije jer smo htjeli na suvremen i grafički inovativan način informirati ali i zabaviti čitatelje. Matko danas okuplja dvadesetak suradnika iz Bizovca i okolnih mjesta ali se povremeno javljaju i suradnici iz drugih krajeva te počinjemo, razmjenjujući priloge, surađivati sa sličnim listovima iz cijele Hrvatske. U Matku se kontinuirano objavljuje niz stalnih rubrika kao što su intervjui s poznatim ljudima iz cijele Hrvatske te razgovori s ljudima iz lokalne sredine ali i iz cijele Hrvatske koji su na neki način doprinjeli razvoju bizovačkog kraja. Tu su i neizostavni literarni sadržaji, priče i humoreske te crtice iz života.

Kroz ovih 19 godina svoga izlaženja Matko je postao kroničar društvenih zbivanja i listajući njegove brojeve može se vidjeti kako se naš kraj razvijao, što je loše ali i što dobro učinjeno u vremenu iza nas. Svakome tko jednoga dana bude proučavao povijest našega kraja, Matko će biti nezaobilazan izvor informacija.

Knjige smo podijelili u 6 biblioteka: Biblioteka Klen, Biblioteka Kvadrat, Biblioteka Kvadrat plus, Biblioteka Velikani hrvatskog stripa, Biblioteka Machu Picchu i Biblioteka Posebna izdanja. Do sada smo objavili 60 knjiga stripa, beletristike, poezije i publicistike. Posebno njegujemo strip kao devetu umjetnost, a koji je godinama bio zapostavljen i egzistirao na marginama kulture usprkos vrlo bogatoj tradiciji, velikom broju kvalitetnih autora i dubokoj ukorijenjenosti u hrvatsku kulturu.

Za časopis Kvadrat smo nagrađeni dva puta Srebrnom poveljom Matice hrvatske, a za knjige smo primili dvije Srebrne i dvije Zlatne povelje Matice hrvatske.

Većina naših knjiga našla je svoje mjesto u knjižnicama diljem Hrvatske što je i najbolja potvrda našeg rada i dokaz kvalitete naših izdanja.