Predstavljanje knjige Midhata Ajanovića „Slike koje pričaju“

Doga-anja-Promocije Slike koje pricaju 7. lipnja u dvorani Teatra ITD

U okviru popratnog programa ovogodišnjeg Svjetskog festivala animiranog filma Animafest u utorak 7. lipnja u dvorani Teatra ITD u Zagrebu predstavljene su  knjige ‘Vučko’ Nedeljka Dragića i ‘Slike koje pričaju’ Midhata Ajanovića Ajana.

“Slike koje pričaju”, nova knjiga Midhata Ajanovića Ajana, koji svojim radom već godinama doprinosi promjeni percepcije o stripu, obuhvaća eseje koji, istaknuto je, imaju znanstvenu karakter, ali i dozu pitkosti. “Strip nikada u svojoj povijesti nije bio tako kvalitetan kao danas, on doživljava svoju renesansu nakon što je devedesetih propao, među ostalim i zbog video igara”, rekao je Ajanović.

Za ovu zbirku s deset eseja, od kojih su većina objavljivani u časopisu “Kvadrat”, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Bizovcu, autor ponajprije zahvaljuje izdavačima koji su spremni objavljivati knjige o stripu koje bi ga, napomenuo je, afirmirale kao umjetnički izraz.

Ajanović se u esejima bavio vizualnim jezikom, piktometaforom, autofikcijskim i distopijskim žanrom, te autorskim opusima Walta Disneyja, Vatroslava Mimice, Jacquesa Tardija, Piotra Dumała i Simona Bogojevića Naratha.

Filmski kritičar Josip Grozdanić ocijenio je kako je ta knjiga izuzetno edukativna, ali na nenametljiv način i kroz nju se provlači humor, ali ne tako da postaje komična. Pohvalio je autorov stil bogatstvo vokabulara, pojmovnika kojima barata i erudiciju koja se može detektirati iz svake rečenice. “To je sjajna knjiga i već se veselim trećoj, završnoj knjizi u trilogiji”, dodao je.