Obilježavanje 30 godina Ogranka MH u Bizovcu

IMG_2324

U povodu obljetnice 30 godina od osnivanja i rada Ogranka Matice hrvatske u Bizovcu 10. rujna u svečanoj Sali u središtu Bizovca organizirana je svečana prezentacija dvije najnovije knjige u izdanju Ogranka.

Tim povodom predsjednik Ogranka Vjekoslav Đaniš ukratko se osvrnuo na rad Ogranka u proteklom periodu.

Ogranak je osnovan 6. lipnja 1991. godina i u početku je imao 65 članova. Svih ovih godina radilo se na razvoju kulture u općini Bizovac te je ostvareno niz programa kao što su organizirane raznih predavanja, likovne izložbe i brojne prezentacije knjiga kako u izdanju Ogranka tako i onih u izdanju drugih izdavača.

Svih ovih godina dominantna djelatnost Ogranka bila je nakladništvo te je do sada objavljeno ukupno 55 knjiga publicistike, monografija, stripa i beletristike. Knjige su razvrstane u 5 biblioteka te se trudilo da u okviru svake od njih godišnje bude objavljeno barem jedna do dvije knjige.

Prvu knjiga Moj Bizovac autora Srećka Vukovića objavljena je 2002. godine. Nakon toga slijedila je do sada neobjavljena doktorska disertacija Bizovačko narječje poznatog jezikoslovca rođenog u Bizovcu Adolfa Bratoljuba Klaića. Treće po redu, također značajna knjiga za bizovački Ogranak, objavljena je 2005. godine bila je zbirka pripovijedaka bizovačkog književnika Željka Erića pod naslovom Kod klena. Po ovoj knjizi nazvana je i biblioteka Klen u kojoj su objavljene i ove dvije knjige koje su večeras predstavljene.

Uz izdavanje knjiga Ogranak kontinuirano objavljuje i dva časopisa: Kvadrat koji se bavi teorijom i kritikom vizualnih medija koji se izražavaju grafičkim putom kao što su strip, ilustracija i karikatura, a koji izlazi već 29 godina i jedini je časopis te vrste u Republici Hrvatskoj. Tu je i časopis Matko koji će ove godine navršiti 19 godina izlaženja, a riječ je o časopisu koji je posvećen kulturi, povijesti, baštini i zanimljivostima iz bizovačkog kraja.

U okviru nakladništva, bizovački Ogranak Matice hrvatske do sada je surađivao s brojnim institucijama, udrugama, gradovima i općinama kao što su Ministarstvo kulture, Županija Osječko-baranjska, Središnjica Matice hrvatske, slavonski Ogranci MH, gradovima Zagreb, Varaždin, Đakovo, Zadar, te općinama Bizovac i Podgorač.

Za svoju djelatnost u kulturi nagrađeni smo i brojnim nagradama od kojih ćemo ovdje navesti nekoliko kao što su Nagrada općine Bizovac za 2011. godinu, srebrne povelje Matice hrvatske za časopis Kvadrat te za još dvije knjige. Kao krunu svog nakladništva, Ogranak je ove godine primo i zlatnu povelju Matice hrvatske za knjigu autorice Ani Galović Mama, ne vidim nebo koja ovih dana doživljava i svoje drugo izdanje

U nastavku programa predstavljene su dvije najnovije knjige u izdanju Ogranka koje su izašle u okviru Biblioteke Klen – roman prvijenac Legionarova priča Mirka Guljaša književnika iz Našica, a koja je nastala na osnovu prisjećanja njegova oca i njegovo sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu. O knjizi su detaljno govorili urednik Vjekoslav Đaniš i sam autor. Nakon toga predstavljena je i druga knjiga – zbirka poezije bizovačkog pjesnika Ivana Erića pod naslovom Torba mojih snova. O toj drugoj zbirci i općenito Erićevoj poeziji govorio je Zorislav Vidaković te naglasio da sudeći prema lakoći stvaranja i intenzitetu, sasvim je sigurno da ćemo uskoro čitati i nove knjige njegove poezije.

Odlomke iz romana i odbrane pjesme nadahnuto je čitala Lea Baban, a u glazbenom dijelu programa nastupio je učenik osnovne škole, mladi virtuoz na klavijaturama Dorian Baban.

Svečanom činu ove velike obljetnice za bizovačke Matičare i predstavljanju knjiga nazočilo je 75 uzvanika. Nakon službenog dijela autori su potpisivali primjerke knjiga, a druženje je nastavljeno još neko vrijeme uz prigodni domjenak.

 

Fotografije snimio: Kruno Sršić