Stjepan Bartolić – Štef
MUDRACI
rujan, 2011.
Materijalni opis
68 str. tvrdi šivani uvez
ISBN 978-953-7746-05-6

O knjizi

Mudraci su ratni strip. Ili možda preciznije, strip o ratu. Ili još preciznije strip o ljudima u ratu. Ili najpreciznije, strip o običnim, najobičnijim ljudima, onima koji nisu dopustili da im zlo kao što je rat oduzme ljudskost. No, da bi se ispričala prava priča o Mudracima , moramo se vratiti gotovo dvadeset godina unazad. Točnijem u godinu Gospodnju 1992.

Serijal Mudraci koji su početkom devedesetih izlazili u Plavom zabavniku, a nakon njegovog gašenja i kratko vrijeme u časopisu HVIDRA, idejno nisu bili zamišljeni da izgledaju ovako kako izgledaju. Prema priznanju samog Darka Macana, tadašnjeg urednika Plavog Zabavnika, koji je u Plavi zabavnik regrutirao svakog živog te bio sretan kad bi mu se netko i odazvao, Macan je želio od Štefa Bartolića strip nalik na Mirka i Slavka. Što banalniji, ideološki jednodimenzionalan strip koji će veličati hrabrost i nepobjedivost hrvatske vojske. Dobio je Mudrace. Strip koji je progovarao o ratu na sasvim drugi način.

Smjestivši priču na prvu liniju bojišnice i za glavne junake postavivši jedan vod Hrvatske vojske, nazvavši ga Mudraci, Bartolić nam kroz šezdesetak stranica ovog stripa poklanja užitak čiji su glavni aduti humanost, prijateljstvo i požrtvovnost. I smijeh. Puno smijeha.

Svaki od Mudraca je osoba od krvi i mesa, sa svojim strahovima, nedosanjanim snovima, sitnim željama i propalim vezama te bez obzira što je Bartolić u Mudrace utkao svoju prepoznatljivu nit komedije i gega, bilo tko od nas može sebe ili nekoga od svojih bližnjih prepoznati u Mudracima. Ovdje nema imbecilnog herojstva ni konfekcijskog hrvatstva, ovdje nema lažnog domoljublja ni akcijskih uzbuđenja. Ovdje je fokus usmjeren na ljude i ono što uglavnom čini rat: čekanje. I kroz to čekanje mi upoznajemo Mudrace.