Željko Erić
PRIPOVIJETKE
prosinac, 2011.
152 str., meki uvez s klapnama
ISBN 9537-7746-08-7

O knjizi

Druga knjiga Željka Erića je zbirka od 16 pripovijedaka koje su nastale u rasponu od 2005. godine do kraja 2011. Sve ove pripovijetke osim Bajke o izgubljenom anđelu premijerno su objavljene u časopisu Matko. Već spomenuta Bajka o izgubljenom anđelu uvrštena je u ovu zbirku na inzistiranje samog autora iako ne pripada ciklusu ostalih, ovdje, objavljenih pripovijedaka. Naime, ona je prvotno napisana za dječji igrokaz koji se nije ostvario. Doduše, svojom bajkovitom tematikom i strukturom pripovijedanja mogla bi funkcionirati i kao samostalno izdanje u obliku ilustrirane slikovnice.

Kao i u pripovijetkama sabranim u prvoj svojoj knjizi Kod klena, i u ovim pripovijetkama Erić provlači svoj životni i prije svega katolički svjetonazor. Nije to samo slučaj kod pripovijedaka duhovne tematike nego i ondje gdje se bavi suvremenim prilikama, kao u pripovijetkama Izlet i Kotlokrpa.

U svijetu književnosti se obično kaže da prvu knjigu može svatko napisati i objaviti. Tek drugom knjigom autor bi trebao potvrditi napredak ili stagniranje svoga stvaralaštva. Ipak, ako je to pravilo, onda postoje i odstupanja od njega, a to je ova knjiga, po svemu je specifična jer se iz nje ne može utvrditi trenutačni autorov doseg. Ovom drugom knjigom Erić je prije svega potvrdio svojevrstan autorski status quo.

Razmišljajući o mogućem naslovu ove zbirke, po jednoj od pripovijedaka, nismo se mogli odlučiti jer ni jedna od njih nema toliku snagu po kojoj bi knjiga mogla dobiti ime. Doduše, ove pripovijetke su sasvim korektno zanatski odrađene ali bez onog snažnog autorskog pečata i stvaralačkog zanosa kojeg su imale većina pripovijedaka u zbirci Kod klena. Tek treća knjiga, koja je u stvari trebala biti ova druga, pokazat će koliko je Erić spreman na iskorak i nova strujanja unutar svoga autorskog imaginarija.

(iz pogovora) Vjekoslav Đaniš