Cijena: 70.00 kn
Snižena cijena: 5,00 €

Željko Erić
ADVENTSKI VIJENAC
prosinac, 2021.
124 str., meki uvez s klapnama
ISBN 978-953-7746-49-0

O knjizi

I u najnovijoj knjizi, zbirci priča pod naslovom Adventski vijenac, Željko Erić nastavlja istim smjerom, ali poduzima i korak dalje. I u ovoj se zbirci Erić posvećuje svome zavičaju, životu naših starih, autobiografskim epizodama, proživljenome i svjedočenome, pričama koje je čuo od drugih i sudbinama čija je drama odjekivala kolektivom, sve to upisujući izravno u priče ili se tek inspirirajući svim tim izvorima da bi ih umjetničkom stilizacijom preradio u ideje za svoje pripovjedne fikcije, ideje i priče koje odišu životom.

Sada Željko Erić proširuje i obzor tema i motiva, kao i galeriju likova. Više to nije samo, kao u zbirci Kod Klena, seoski život na poljima i livadama, u blatu i glibu, za plugom i za konjskom zapregom, premda Adventski vijenac sadrži i tako ambijentirane priče, nego su mjesta njegovih priča već prožeta i urbanom modernošću, modernijim tehnologijama i suvremenijim stilom života. Ali još uvijek je empatični fokus na male, obične ljude u anegdotalnim ili pak teškim situacijama svakodnevne egzistencijalne borbe. Na stranicama ove zbirke mnogo je sirotinje koja krvavo pokušava zaraditi sitniš da bi se prehranjivalo od danas do sutra, ali je i puno ljudske dobrote, međusobne solidarnosti, pa čak i humora ili sretnih trenutaka koji krijepe i osnažuju protagoniste dok kroče dolinom suza.

Međutim, ponajveći se zaokret vidi u Erićevom naglašenijem upisivanju duhovne dimenzije, religijskoga, što je toliko dominantno da čini konceptualnu okosnicu zbirke i zajednički nazivnik svih priča, ma koliko po mnogo čemu ostalome uvrštene priče bile raznovrsne. Kao da se mentalno pripremao za skori kraj života i za konačno upoznavanje s onostranim, Željko Erić se u ovim pričama posvećuje traženju nadzemaljskoga i transcedentnoga smisla, pa su mu priče ispunjene kršćanskim obećanjima i utjehama spasa, iskupljenja i vječnosti. U svakoj priči dogodi se čudo, čudo ljudske dobrote ili čak nadnaravno čudo. Da bi motivacija takvih nevjerojatnih trenutaka, pa čak i obrata bila efektnija, radnje svih priča Erić smješta u blagdanska vremena kao što su Božić, Uskrs, na Tri kralja, adventsko razdoblje, itd…

(iz pogovora, Igor Gajin)