Žarko Španiček
BIZOVAČKA NARODNA NOŠNJA
prosinac, 2008.
72 str., tvrdi šivani uvez
ISBN 978-953-99022-9-0

O knjizi

U cilju promicanja kulturne baštine i izvornih tradicijskih vrijednosti bizovačkog kraja iz tiska je izašla bogato opremljena monografija koja će na jedinstven način ilustrirati nadaleko poznatu raskošnu bizovačku narodnu nošnju. Objavljivanjem monografije “Bizovačka narodna nošnja“ u zajedničkoj nakladi Ogranka Matice hrvatske Bizovac i KUD-a „Bizovac“ trajno će ostati zapis o izgledu i načinu tradicionalnog odijevanja, izradi, tehnici održavanja i očuvanju jedinstvene i osebujne narodne nošnje s uputama za njenu rekonstrukciju. Kao izvorima podataka i činjenica autor teksta dr. Žarko Španiček koristio se zapisima s terena, različitom dokumentacijom i pisanom građom te kazivanjem mještana Bizovca i okolnih sela. Monografija je bogato ilustrirana kvalitetnim reprodukcijama u boji, starim dokumentarnim i novijim fotografijama visoke kvalitete.

Rukopis za ovu knjigu nastao je na temelju višekratnih terenskih istraživanja provedenih još 1987. godine, uglavnom u Bizovcu i, u manjoj mjeri, u Habjanovcima. Istraživanje je provedeno sa svrhom pisanja priručnika za rekonstrukciju bizovačkog tipa nošnje – što je bio projekt Hrvatskog sabora kulture koji je 80-ih godina 20. stoljeća izdao čitavu seriju knjižica s istom svrhom rekonstrukcije pojedinih hrvatskih narodnih nošnji. Budući da zbog nedostatka sredstava nije došlo do objavljivanja priručnika o bizovačkoj nošnji, rukopis je više od dvadeset godina ostao neiskorišten. Tek 2008. godine, na poticaj Srećka Vukovića iz KUD-a „Bizovac“, dogovoreno je priređivanje ovog teksta za objavljivanje.

Prikaz odnosa mještana prema njihovoj nošnji, vrijednostima i simbolici koju vide u svojoj nošnji i njezinoj ulozi u svagdanjem životu, kao i u posebnim prigodama. Realizacijom ovog projekta postignuti su višestruki rezultati jer će ova knjiga biti od koristi ne samo lokalnoj zajednici već svima koji se bave istraživanjem slavonsko – baranjske etnografske baštine.