Više autora
SPOMENICA OSNOVNE ŠKOLE BRATOLJUBA KLAIĆA, BIZOVAC
rujan, 2018.
272 str., tvrdi uvez
ISBN 978-953-7746-37-7

O knjizi

Čovjek bez prošlosti ne zna tko je. Upravo ta misao bila mi je vodilja u namjeri ostavljanja pisanog traga o školstvu u Bizovcu gdje škola djeluje već punih 165 godina. Budući da u školi nedostaje dokumentacija od njenog osnutka do Drugog svjetskog rata, veliki bi propust bio ne zapisati barem sjećanja ljudi koji su bili učenici škole. Knjiga stoga govori o vremenu, događajima i aktivnostima, ali i o izvanredno vrijednim i nadarenim ljudima.

Rijetke su škole kao što je bizovačka koje već toliko dugo udomljuju mlade naraštaje koji učeći u njima postaju ugledni i uspješni građani našeg mjesta, županije, ali i šire. Stoga smatram bitnim generacijama koje dolaze iza nas otkriti ovaj djelić povijesti organiziranog školstva na području Bizovca kako bi se zaboravu otela riječ i slika o onome što se činilo i radilo.

Tradicija upijanja novih znanja na ovom je prostoru vrlo duga i na toj tradiciji današnji mladi naraštaji uče da se samo ustrajnošću, marljivošću i znanjem može mijenjati svijet oko sebe. Mi smo škola kojoj se bivši učenici stalno vraćaju jer je mnogo dala u izgradnji ličnosti, kao što su i svi učenici dali dio sebe za ugled ove škole. Važno je poznavati tradiciju i prošlost svoje škole kako bismo iz nje ponešto naučili, kako bismo lakše razumjeli sadašnjost te da bismo u budućnost mogli ponijeti pozitivne vrijednosti naše duge i značajne prošlosti.

U nekoliko navrata pokušavao sam s nekim suradnicima napisati povjesnicu školstva, no očito zbog mnogih „povijesnih praznina“ s istima to nije bilo moguće. Stoga sam zahvalan kolegi Josipu Matijeviću koji mi je pomogao da slovo o povijesti školstva dođe na stranice ove knjige. Također, zahvalan sam i svim dobrim ljudima koji su nam pomogli u prikupljanju povijesnih činjenica, kako u pisanom obliku tako i u slici.

Nadam se da ćete ovaj uradak rado uzimati u ruke i tako ostati povezani sa svakim tko je bio dio škole i njenog djelovanja.

I nadalje ćemo budućnost naše škole temeljiti na pozitivnim vrijednostima i bogatoj tradiciji, te sve dobro iz bogate prošlosti uzimati kao temelj i putokaz za ono što ćemo ispisati na stranicama svojih životnih knjiga.

Iz predgovora ravnatelja: Ante Lovrinčević, prof.