Veronika Santo
GRANICE NA VJETRU
listopad, 2016.
280 str. meki uvez s klapnama
ISBN 978-953-7746-27-8

O knjizi

U pretposljednjoj godini Drugog svjetskog rata u zabačenom vojvođanskom selu rodio se u mađarskoj obitelji dječak u košuljici i sa svim zubima. U našim krajevima odmah bi ga prozvali krsnikom, a tamo za stvorenja u koja mogu izrasti takva djeca imaju naziv taltoš. Način rođenja ne znači da je dječak odmah postao taltoš, on u takvo biće nadnaravnih moći tek treba izrasti, što neće biti lako jer osim uobičajenih opasnosti koje vrebaju novorođenu djecu u to doba oskudice, njegov dolazak na svijet osjetile su i zle sile, njegovi budući protivnici. A rat je, i otac i djed su u vojsci, ishod rata pokazat će naravno da je vojska u kojoj su bili – pogrešna, i to će presudno utjecati na njihove sudbine.

Roman Granice na vjetru uspješna je kombinacija realistične i fantastične književnost, a karakterizira ga ugodna pripovjedna pitkost, ležerna rečenica u kojoj se rijetko kada mijenja ritam pripovijedanja. Nema u ovoj priči bizarnih šokantnosti i jeftinih pikanterija pomoću kojih se neki autori redovno dodvoravaju širem čitateljstvu što je gladno i žedno sočnih, primitivnih opisa. Radnju čine standardni zapleti bez naglih dramaturških obrata; radnja je podijeljena u kraća poglavlja koja bi – da se čitaju samostalno, a ne kao cjelina – imala smisla kao kratke priče.

Naravno, u čitavoj se priči ističe lik Matije, poštenog mladića koji ne može pobjeći sudbini što je predodređena taltošu, no dobar dio pažnje autorica je posvetila i karakterizaciji sporednih likova, čime je u romanu postigla dodatnu dozu uvjerljivosti. Prvijencem Granice na vjetru Veronika Santo dokazala se uvjerljivom u pripovijedanju na duže staze, stoga je za očekivati da ćemo u skoroj budućnosti čitati nova ostvarenja ove autorice koja je podjednako zastupljena u regionalnim i talijanskim književnim krugovima.

Za roman Granice na vjetru Veronika Santo je 2017. godine primila nagradu SFERA za najbolji roman fantastike.