Cijena: 90,00 kn
Snižena cijena: 6,00 €

Stjepan Tomaš
SVETI BUNAR

listopad, 2022.
152 str., meki uvez s klapnama
ISBN 9789537746537

O knjizi

Prva zbirka pripovijedaka Sveti bunar poznatog hrvatskog književnika Stjepana Tomaša pojavila se prije 50 godina u poznatoj biblioteci Razlog. U povodu 50 godina književnog stvaralaštva Stjepana Tomaša naš Ogranak Matice hrvatske u Bizovcu objavio je drugo izdanje ove vrijedne knjige koju su tada kao književni prvijenac pohvalili brojni kritičari. Sveti bunar, godinama usprkos, ni danas nije izgubio ništa od svoje svježine i zanimljivosti i vjerujemo da će i danas baš kao prije 50 godina zanimati i današnje čitatelje.

Napisali su o Svetom bunaru:

Tomaš nije nekakav etablirani mladi karijerist „velikogradskog“ tipa – kakvih kod nas ima na buljuke – nego se svojom začuđujuće kulturnom frazom javlja iz takozvane pokrajine (živi i radi u Belom Manastiru). On pokazuje da talentiranost niče tamo gdje je ne siju, nego tamo gdje mora.

(Igor Mandić)

Sveti bunar, prozni prvijenac napisan je u godinama prvog sazrijevanja, u onima u kojima se postaje tolerantnijim prema nenadanim klonućima svojih bližnjih, i u kojima sjećanja na siromašne trpeze božićnih večera rađaju blagost prema roditeljskom trudu, što je s puno napora pokušavao istinu učiniti nevidljivom dječjim očima.

(Julijana Matanović)

Do izlaska zbirke pripovijedaka Sveti bunar ime njenog autora malo je kome bilo poznato: Tomaš se nije ‘najavio’ prethodnim „vježbama“ u listovima i časopisima, kako je to inače uobičajeno. Stoga je njegova knjiga djelovala kao iznenađenje, a u tekućoj kritici dočekana je – za mlada pisca- laskavim ocjenama.

(Strahimir Primorac)

Sveti bunar je prva zbirka priča Stjepana Tomaša. Ta njegova prva knjiga u isti mah je i jedna izuzetno dobra knjiga  među knjigama hrvatskih prozaista mlađe generacije.

(Predrag Protić)

Tomaš Sjepan daje fascinantne slike pojedinih ljudskih sudbina… fascinantne slike čitavih naraštaja. On je uistinu vrsni, samosvojni prozaik koji ne nastupa tek obećanjem, nego i ozbiljnim ostvarenjem. Budući antologičari hrvatske proze morat će uzeti u obzir i Tomašev Sveti bunar.

(Dubravko Horvatić)

Upečatljiva svijetlomagijska fantastika kratkih priča Svetog bunara.

(Goran Rem)

Sveti bunar 1-17