Srećko Vuković
MOJ BIZOVAC
svibanj, 2002.
164 str., meki uvez s klapnama
ISBN 953-99022-0-7

o knjizi

Kao plod dugogodišnjeg napora prikupljanja umjetničke, povijesne i kulturne baštine svoga kraja, na temelju izvora, literature i kazivanja mještana, nastala je knjiga o Bizovcu autora Srećka Vukovića. Nov netradicionalan pristup problematici opisivanja zavičaja, zahtijevao je tematsko koncentriranje za određene probleme.

U ovoj knjizi obrađena je vrlo široka  problematika kratke prošlosti Bizovca, tako da je dano jedno prilično cjelovito povijesno djelo koje svestrano obuhvaća položaj, razvoj i život mještana iz generacije u generaciju s posebnim osvrtom na njegov privredni, društveni i kulturni život. Autorova knjiga o Bizovcu želi sačuvati umjetničko i kulturno blago, otrgnuti zaboravu ljude i događaje, da bi stvarnost i budućnost oplodila iskustvima iz prošlosti i nasljeđa kojima su njeni stanovnici duboko ukorijenjeni.

U ovoj prolaznosti trajno obilježeno bizovačko postojanje, utiskujući u stvarnost neuništive tvorevine, koji će nadživjeti mještane i potvrđivati da su bili i stvarali. Ispunja razložno sa ponosom činjenica da su izašli mnogi pošteni i radišni ljudi, kao i više proslavljenih pjesnika, pisaca i znanstvenika, kulturnih, prosvjetnih i drugih javnih radnika, što su dali dragocjen doprinos unapređivanju kulture bizovačkog zavičaja. Knjiga autora iznosi dragocjene opise koji su načinjeni iz osobnog iskustva, a ispričani s toplinom i simpatijama. Napisi autora pokazuju veliku ljubav za svoj kraj i mještane uz obilje vrijednih zapažanja i opisa, prezentirajući javnosti mjesto Bizovac u riječi i slici.

Dr. sc. Ivan Balta