Slavko Vranjković
SACERDOS
travanj, 2016.
148 str., meki uvez s klapnama
ISBN 978-953-7746-24-7

O knjizi

U ovoj zbirci pripovijedaka svećenika, slikara i književnika Slavka Vranjkovića sabrano je ukupno 25 pripovijedaka koje su nastale tijekom dužeg vremenskog perioda. Neke od njih objavljivane su po novinama i časopisima, a nekoliko je ovaj neumorni svećenik i umjetnik napisao posebno za ovu knjigu.

U svojim pričama Vranjković redovito progovara o nekom vidu boli i nerazumijevanja, o teškom životnom umoru koji je rezultat ljudske nepravde i zlobe, odnosno njegovi su glavni likovi mahom svojevrsni izopćenici koje drugi odbacuju jer se ne uklapaju u poželjnu društvenu harmoniju. Nekada je u pitanju bolest, nekada grijeh, nekada osamljenost, starost ili neka druga nemoć, ali uvijek je riječ o onima koji su osjetili duboki životni jad.

Priče Slavka Vranjkovića nisu jednostavne i sretne, nego naprotiv. Priče su to u kojima glavni likovi vape za mrvicama razumijevanja, ljubavi i lijepe riječi, ali ih vrlo rijetko pronalaze. Pogotovo za života. No, mahom su to likovi koji težinu vlastitog tereta olakšavaju na Kristovim leđima, strpljivo podnoseći nepravde i pronalazeći smisao vlastitoga postojanja u bezuvjetnom predanju Bogu, u žrtvi za obitelj, za Domovinu i za najsnažnije životne vrijednosti. Iako, dakle, gaženi osobnim tragedijama, uvijek pronalaze svijetlo koje ih goni da nastave živjeti i da svoj život, figurativno ili doslovno, žrtvuju za one koji ih nisu mogli i obično nisu htjeli razumjeti.