Radovan Domagoj Devlić
ZLATAROVO ZLATO
travan, 2012.
0 str. tvrdi, šivani uvez
ISBN 953-7746-09-4

O knjizi

Zlatarovo zlato nastalo je sasvim slučajno. Na nagovor Jure Ilića, uredništvo Večernjeg lista (u potrazi za primjerenim načinom obilježavanja 150. obljetnice rođenja Augusta Šenoe), pristalo je na plaćanje produkcije stripizacije najpoznatijeg Šenoinog djela. Iliću je valjalo samo naći autora koji bi za tu temu em bio zainteresiran em bio sposoban odraditi je kako spada. U usputnom razgovoru s Devlićem, Ilić mu je bacio bubu u uho i prva je tabla ugledala svijetlo dana 28. veljače1989. godine u subotnjem broju Večernjeg lista. Godinu dana kasnije, 6. siječnja 1990. u večernjem listu je izašla posljednja tabla.

Nakon više od 20 godina Devlićev strip silazi s prašnjavih stranica zametnutih u novinskim arhivima i smješta se tamo gdje se već odavno trebao pojaviti – u albumu…

No, i u novoj konstelaciji odnosa Devlićevo Zlatrovo zlato nastavlja živjeti punom snagom. Možda je suvremeni strip odustao od Prattove filozofije montaže (kojom se Devlić vodio stvarajući Zlatarovo zlato), no prava umjetnost ne mari mnogo za stilske preferencije pojedinih dekada. Novo će vrijeme Devlićevom stripu podariti nove slojeve značenja. Povijest Zagreba šesnaestog stoljeća, kao i njeni protagonisti – od Grge Čokolina do Stjepka Gregorijanca – još uvijek plijene pozornost svojim zrcalnim karakterom. Na tih nevelikih četrdesetak stranica, na gornjogradskoj pozornici, iza leđa dvaju romantičnih junaka, odvija se život neobično sličan onome kojeg i sami živimo. Stvarajući Šenoin svijet Devlić je u njega umetao svu silu sitnih detalja pomoću kojih je, kako je to i inače običavao raditi u drugim svojim stripovima, povezivao prošlost, sadašnjost i budućnost u neprekinutu, samoobnavljajuću cjelinu.

(iz pogovora) Matko Vladanović