Cijena: 15,00 €

Radovan Domagoj Devlić
HULJICE – A život posta lijep

Lipanj, 2023.
144 str. tvrdi, šivani uvez
ISBN 978-953-7746-57-5

O knjizi

Posebno mjesto u stvaralaštvu Radovana Domagoja Devlića pripada serijalu grotesknih stripova pod zajedničkim nazivom Huljice. Devlić je Huljice kao serijal osmislio početkom sedamdesetih godina za vrijeme rada u Zagreb filmu kao projekt za kratki animirani film po uzoru na popularne Muppet show i Sesame street. Na žalost, nikada nisu realizirane kao animirani film, već ih autor čitateljima predstavlja premijerno u časopisu Polet 1976. godine i odmah izazivaju veliku pozornost čitatelja.. već prvim objavljenim tablama Devlić pronalazi formu koju će uspješno varirati i prilagoditi raznim izdanjima, tako Huljice iz omladinskog tiska prelaze u obiteljske revije Studio i slobodni tjednik te u dnevni tisak Vjesnik i Večernji list, za koji radi posljednje nastavke 1998. godine. Nakratko im se vraća u listu Obrana 2000. godine gdje posthumno izlazi i zadnja pasica. Huljice su tako izlazile u desetak novina i časopisa punih 20 godina što ih čini jednim od najdugovječnijih hrvatskih strip serijala.

Riječ je o karikaturalno oblikovanom stripu u kojem su glavni protagonisti antropomorfne životinje koji kritički govore o suvremenim temama. Većinu dogodovština Devlić ostvaruje u jednoj pasici, no njihov početak izlaženja vezan je za oblik u tablama ili stranicama od kojih će u ovoj knjizi objavljeno 118. Iako započinje s razvijenom naracijom, Devlić Huljice ubrzo prilagođava zahtjevima dnevnog ili tjednog tiska.

Još 2002. godine Devliću je posthumno objavljen izbor iz pasica Huljica objavljivanih u reviji Studio, na žalost, do danas nitko nije objedinio njegov opus Huljica objavljivanih u tablama. Ova luksuzno opremljena knjiga tvrdih korica donosi svih 118 tabli Huljica koje je Devlić objavljivao u raznim revijama i časopisima kao što su Polet, Studentski list, Laus, Galeb i drugi. Izlaskom ove knjige konačno je i taj do sada ne sistematiziran i u cijelosti još ne prikupljen dio Devlićevog bogatog stripa stvaralaštva konačno ugledao svjetlo dana.