Cijena: 80.00 kn
Snižena cijena: 6,00 €

Miroslav Cmuk
 ZAGORLAND
lipanj, 2020.
184 str., meki uvez s klapnama
ISBN 978-9537-746-38-4

O knjizi

Čitajući zbirku pripovijedaka Zagorland, mnogi bi se bivši i sadašnji ljubitelji stripova trebali prisjetiti svojeg djetinjstva, naročito oni koji su premašili tridesetu godinu života te proživljavali djetinje ili mladenačke dane tijekom osamdesetih godina 20. stoljeća, kada su stripovi bili veoma čitan oblik literature. Kao što su mnoge generacije bile povezane LP pločama, filmovima i određenim knjigama, jednako tako je važnu ulogu u odrastanju i sazrijevanju odigrao upravo strip. Čitatelji bi se trebali prepoznati barem u nekim opisanim situacijama, prisjetiti se kako je teklo iščekivanje nove epizode, do kakvih je problema i zabuna dolazilo tijekom razmjene i kupnje stripova, kako smo se kao čitatelji rado identificirali s likovima kao što su Zagor, Tex Willer ili Kapetan Miki koji su mladima vjerno služili kao bezopasni ideali.

Strip kao medij proživio je „zlatno razdoblje“ tijekom osamdesetih godina 20. stoljeća. Stripove su tada, neovisno o dobi, spolu i razini obrazovanja, čitali mnogi, i mladi i stari, i žene i muškarci. Dok su jedni stripove čitali iz puke razonode (pročitaju ga pa ostave kao stare novine na prvoj klupi ili tijekom vožnje), drugi su stripu pristupali strastvenije. Osim što su ih čitali, ljubitelji su ih revno skupljali, katkad i u više primjeraka, da se ne bi oštetio i tako izgubio na vrijednosti.

Mnogima je strip nepovratno obilježio djetinjstvo i mladost, ali i zrelost. Jeftin i lako dostupan, mogao se kupiti na svakom kiosku. Uz njega su djeca naučila čitati, usvojila neka temeljna znanja iz povijesti i geografije prije vremena, a i stekla određena etička saznanja.

Zagor je tek jedan od likova koji su bili veoma popularni diljem Slavonije, Dalmacije, Istre, Zagorja, ali i šire, neizostavni sastojak pop kulture kad se govori o stripovima. U knjizi Zagorland opisuje se odrastanje u Zagorju i Zagrebu uz stripove, a najčešće se spominje upravo Zagor u svakodnevnim situacijama. Štoviše, spominje se u toj mjeri da bi se komotno mogao opisati kao važan sporedni lik.

Zagorland bi mogao probuditi neka uspavana sjećanja uz strip, stvoriti pokoju konstruktivnu raspravu među povremenim i stalnim stripoljupcima. Međutim, zbirka pripovijedaka Zagorland je ujedno i spomenik djetinjstvu, u povećoj mjeri prožet lirskim ugođajem.