Cijena: 14,00 € (105,42 kn)

Miroslav Cmuk
CVIKERI I CINKERI
svibanj, 2023.
134 str. meki uvez s klapnama
ISBN 978-953-7746-56-8

O knjizi

Nakon niz objavljenih knjiga, publicistike, beletristike i slikovnica Miroslav Cmuk se ovaj puta okušao i u pisanje svog prvog romana za djecu koji se tematikom donekle oslanja na priču iz njegovog prethodnog romana Zagorland.
Ovaj roman čini osam ulančanih priča o životu tri generacije osebujnih stanovnika jednog sela, ispunjenih mnoštvom realističkih životnih priča koje nam pripovijeda desetogodišnji Fran, u prvom licu, iskričavim dijalozima i duhovitim komentarima.
I kada već posumnjamo u ovaj arhaični i idilični život na selu, ispunjen još uvijek dječjom ‘bandom’, praćkom (kao jedinim oružjem) i kućicom na stablu, u kojemu su jedini govor mržnje riječi upućene djevojčicama: glupača ili lažljivica, objašnjenje će nam ponuditi autor na kraju romana : “Nitko osim mene ne zna jesu li se opisani događaji zaista i dogodili. Jesam li ih izmislio ili dodatno popravio. Nitko ne zna pravu istinu. Nitko osim mene.”
Roman je vrlo lijepo i bogato ilustrirao mladi varaždinski akademski slikar Mihael Bađun. Ovim romanom izdavač počinje i novu biblioteku SVIB u kojoj će objavljivati beletristiku za djecu.
Sam autor romana na žalost nije dočekao njegovo objavljivanje, a roman je objavljen posthumno. Već nakon izlaska naišao je na dobar odaziv naročito mlađe populacije čitatelja od 5. do 8. razreda kojima je i namijenjen.