Cijena: 12.00 €
Snižena cijena: 10,00 €

Mirko Ilić
IZ POVIJESTI LJUDSKE GLUPOSTI
studeni, 2016.
88 str., meki uvez
ISBN 978-953-7746-29-2

O knjizi

Već na spomen Mirka Ilića i strip grupe „Novi kvadrat“ imalo upućenima u povijest hrvatskog stripa odmah će sve biti jasno. Ilić, frontmen ove kultne strip grupe koja je promijenila poimanje i odnos javnosti prema stripu, do tada kod nas prezrenom mediju, konačno dobiva tvrdo ukoričenu knjigu svih svojih ikada nacrtanih stripova. Netko tko ne poznaje situaciju u hrvatskom strip izdavaštvu upitao bi se je li to moguće, tim više što je od objavljivanja prvih Ilićevih stripova prošlo 35 godina.

Ideja o ovakvoj zbirci stripova najisturenijeg člana „Novog kvadrata“, crtača i svjetski poznatog dizajnera, visi u zraku dugi niz godina. Prije svega jer sam Ilić i nije bio baš zainteresiran za objavljivanje u ovakvom obliku, jer dodatni problem je bio što su originalni njegovih stripova bili rasuti kod kolekcionara širom svijeta, a do zadovoljavajućih kopija bilo je teško doći. Ustrajnošću kolekcionara i velikog znalca devete umjetnosti Stjepana Micaka te uz veliku pripomoć samoga Mirka Ilića i taj posao je konačno priveden kraju i zbirka stripova pod naslovom „Iz povijesti ljudske gluposti“ stavljena je na uvid čitateljima.

Uz nedavno objavljenu knjigu stripa „Deja vu“ Igora Kordeja za čije stripove je scenarije uglavnom pisao Mirko Ilić, objavljivanjem ove knjige konačno će biti kompletirana i zatvorena rupa u dijelu  povijesti hrvatskog stripa nakon koje taj medij kod nas dobiva sasvim drugi značaj.

U knjizi su zastupljeni svi samostalni stripovi koje je Ilić nacrtao. Posebno je zanimljivo da su  ovdje po prvi puta objavljeni i neki nedovršeni radovi nastali u vrijeme kada je Mirko Ilić odustao od rada na stripu, posvetio se ilustraciji i konačno grafičkom dizajnu te doživio međunarodnu afirmaciju.