Cijena: 90.00 kn
Snižena cijena: 8,00 €

Midhat Ajanović Ajan
PORTRET NACRTAN UGLJENOM I KIŠOM
lipanj, 2015.
284 str., meki uvez s klapnama
ISBN: 978-953-7746-22-3

O knjizi

“Portret nacrtan ugljenom i kišom” je svojevrsna sublimacija cjelokupnog dosadašnjeg života, rada i iskustva pisca Midhata Ajanovića Ajana. To je složen i heterogen diskurs, kroz koji struje svekolike iskustvene i čulne spoznaje, i koji se ne da odjednom shvatiti i dokučiti, nego pri čitanju ostaje uvijek nepotpuno riješena zagonetka i potiče na nova i detaljnija iščitavanja.

S druge strane, to je gusto zbijen književni tekst u kojem nalaze svoje mjesto, čak ponekad postaju neophodni, elementi različitih žanrova, a čime pisac potvrđuje svoju stvaralačku zrelost i vještinu da iskoristi blagodati romana kao najsloženijeg literarnog žanra koji je sposoban u sebe primiti i asimilirati sve druge vrste.

Ova knjiga može imati pozitivne i negativne reakcije, biti hvaljena i kuđena, glorificirana i osporavana, ali, ono što je sigurno, nikoga tko je pažljivo pročita ne može ostaviti ravnodušnim. A to je samo po sebi dovoljno, jer iritira pozornost recipijenta i ostvaruje nastavak njegovih razmišljanja i nakon pročitanog teksta.

“Portret nacrtan ugljenom i kišom” na Međarodnom sajmu knjiga u Göteborgu 2010. dobio je Klas de Vildersovu nagradu za najbolje književno djelo objavljeno u Švedskoj, a koje je napisao pisac useljeničkog podrijetla.