Cijena: 90.00 kn
Snižena cijena: 8,00 €

Midhat Ajanović Ajan
Kraj sezone
Travanj, 2019.
184 str., meki uvez s klapnama
ISBN 978-9537-746-38-4

O knjizi

„Kraj sezone“ Midhata Ajanovića Ajana roman je distopijskog žanra čija je radnja koncentrirana na prostor današnje BiH i Hrvatske, ali i balkansko okruženje i Europu čiji je oblik radikalno izmijenjen. Svijet nakon kataklizme u kojem živi još samo 200 milijuna ljudi, nedostatak stambenog prostora, hrane, pitke vode i energije, te zatrovan zrak ambijent su u kojem preostali ljudi pokušavaju organizirati novu civilizaciju.

Priču ovog romana iznose naizmjenično tri različita pripovjedača: Neven je nogometaš, lijevi branič u nogometnom klubu koji ima odlične šanse da osvoji jednu vrstu alternativne varijante Lige prvaka. Žena koja je živjela u sirotinjskom predgrađu Anex i koja se stoga pristala udati za Bernarda, jednog od moćnika iz tehnokratske vlasti koji sebe vidi kao primjer “novog, augmentiranog čovjeka” koji uz pomoć transplantacije organa i napredne tehnologije uvećava psihofizičke sposobnosti i produljuje život. Nevenov otac (neimenovan), stariji, deziluzionirani čovjek koji je iz ekonomskih razloga u svoj stan primio dva podstanara i time se izložio jezivom teroru budući da njih dvoje žele stan samo za sebe. Osim toga čitatelju su predočena i pisma koja Neven slučajno pronalazi, a koja je napisao njegov djed, te tako funkcioniraju kao spona između našeg vremena i svijeta bliske budućnosti.

Prateći Nevenov tim koji putuje na utakmice s raznim protivnicima upoznajemo novu, postkataklizmičku Europu obilježenu nestašicom resursa, ali i novim, drastičnim klasnim razlikama i tehnološki zasnovanom teroru nad temeljnim čovjekovim slobodama.

Neka vrsta trilerskog zapleta nastaje kada dvoje glavnih likova uđu u zabranjenu ljubavnu vezu…