Cijena: 100.00 kn
Snižena cijena: 8,00 €

Frano Gotovac
LOVCI NA ČAPLJE – ZEMLJA SLIJEPIH
listopad, 2009.
120 str., tvrdi uvez
ISBN 978-953-99022-8-3

O knjizi

Lovci na čaplje – kao adaptacija romana nepoznatog autora – premijerno su objavljivani u Slobodnoj Dalmaciji od 14. ožujka do 21. lipnja 1960. godine. Usporedbe ovog stripa s prethodnim serijalima poput Crnog bisera, Grada ubojica na Rio Magdaleni ili Anđela Sjevera, pokazuje značajan crtački napredak. Gotovac je naime – kao i nekoć Maurović u stripovima objavljivanima u Oku tridesetih godina – na jednom serijalu „iznenada“ usvojio mnogo dramatičnije sudare crnog i bijelog nego li su to bili ranije. Umjesto dominirajućih diskretnih šrafiranja i finih rastera – koji su dočaravali različite nijanse sivog – pojavile su se dramatične crnine u izravnom sudaru s bijelim površinama. Zajedno sa gotovo baroknim očištima koja su donosila perspektivna skraćenja sugerirajući dubinu kadra, isticanjem različitih planova te naglašeno dramatičnim gestama i karakterizacijama likova, Gotovac je stvorio zapanjujuće zreo i crtački izniman rad.

Isti postupci obilježja su još jednog izvanserijskog stripa, Zemlja slijepih koji je objavljivan u dnevnim kaiševima na stranicama Slobodne Dalmacije od 1. lipnja do 19. rujna 1964., nastao je godinu dana ranije a i njega je, kao i Lovca na čaplje redakcija splitskog lista najavila kao malu atrakciju za čitatelje odnosno „crtani roman od vama već poznatog autora.“

Gotovac je pak u taj novi strip koji je avanturu prenio u bajkoviti planinski masiv sjevernog Ekvadora, donio sva iskustva prethodnika uključujući, dakako, odlično „osvjetljenje“, vrhunsku karakterizaciju likova ali i nikad bolju montažu. Serijal je imao sto nacrtanih pasica za dnevne objave – te bio drugi najduži Gotovčev strip, odmah poslije Anđela Sjevera.

Ova knjiga je vrlo važan komad u valorizaciji Gotovčevog stripovnog opusa i svojevrsna „točka na i“ recentnijih napora da konačno stekne mjesto koje mu u povijesti hrvatskog stripa pripada.

(iz predgovora) Zlatko Gall