Django & Kordej
U ZONI SUMRAKA
prosinac, 2010.
136 str., tvrdi uvez
ISBN 978-953-7746-01-8

O knjizi

Django je najbolji pripovjedač kojeg sam ikad upoznao. Ne sam to, već i odličan crtač i designer. To je vjerojatno i razlog da njegovo usmeno pripovijedanje stvara takve slike, situacije i dramaturgiju, da se čovjek smjesta zaljubi u njegove priče. Desilo se to i meni. I ljubav još uvijek traje. Njegova imaginacija, humor i umijeće ispreplitanja žanrova su nepresušni, i, stoje bitno u našem slučaju, vizionarski, daleko ispred vremena. Stjecajem okolnosti, kao što su promjena urednika i ukusa u Dargaudu, ili početak rata na Balkanu, desilo se da smo prije dvadeset godina prekinuli našu suradnju i rasuli se kao rakova djeca po svijetu.

Međutim, ovih dana, sređujući ovo izdanje, prolazio sam ponovo preko svega što smo zajedno uradili u relativno kratkom trogodišnjem periodu, i ne jedanput sjetio one dobre žmarce, koji se javljaju kad vas nešto uzbudi i ponese. Ponovo i ponovo shvatio sam da svi stripovi u ovoj kompilaciji “drže vodu” i da im vrijeme nije nimalo naudilo – naprotiv dobili su na okusu i boji, kao staro vino.

Kraj dvadesetog i početak dvadeset prvog stoljeća nisu bili darežljivi prema nama – godine preživljavana na rubu globalne turbulencije, koje su isto tako odnijele stara i donijele nova žanrovska pravila na filmu, u književnosti, glazbi, stripu. Ono što je bilo nezamislivo prije dvadeset godina danas je skroz trendy, a to je miješanje žanrova. Ono što je bio glavni razlog naše dugogodišnje stanke onda, prije dvadeset godina, i koji su urednici označavali kao nedostatak, danas je prednost koja socijalna drama….

Jednom riječju, prava nije sveto, gdje ni u ništa ne možeš uprijeti prstom. Najvažnije je da još uvijek najviše volimo ispijati upravo taj koktel, i da u toj juhi, koja se danas najviše traži, plivamo kao patkice, i još uvijek kujemo planove za još luđe, još bezobraznije projekte.

                                                                                                                                 (Iz pogovora) Igor Kordej