Devlić & Ružić
KRALJEVSTVO
studeni, 2011.
str. tvrdi šivani uvez
ISBN 978-953-7746-06-3

O knjizi

Prvih deset stranica ovoga albuma nastalo je u početnoj, ljepšoj fazi rada za njemačkog nakladnika Bastei. Tih  deset stranica objavljeno je u patku pod naslovom Lautist. Nakon nekog vremena, Devla me nazvao i pitao bih li volio da priču nastavimo do opsega albuma.

Priča je u cijelosti Radovanova. Od same ideje i smještaja radnje u razdoblje Tridesetogodišnjeg rata, teme koju je on proučavao cijeli život, do detaljne razrade layouta i dijaloga. Znao je da vapim za povijesnim žanrom i prionuo je uz ideju tako da prvo sam bude zaokupljen svojim kreativnim procesom. Potpuno smo se slagali oko podjele uloga. Nije mi ni na kraj pameti bilo sa se miješam u samu priču. Želio sam crtati Devlićeve zamisli.

Pripremni radovi oko scenografije i kostimografije odvili su se kroz suradnju. Iz sadašnje perspektive mogu reći da je Devliću tad zaista bilo stalo da steknem dojam kako ravnopravno sudjelujem u stvaranju likovne strane našega stripa. Na kraju bi, ipak, u najvažnijim elementima njegova bila zadnja, na obostrano zadovoljstvo. Rekao bih da je bio sjajan pedagog baš zato što je s te strane bio potpuno samozatajan. Nisam odlazio nikakvom učitelju na instrukcije, odlazio sam svom scenaristu Devli – tako je to on postavljao. Tek podosta kasnije shvatio sam da se odvilo klasično školovanje šegrta u majstorovoj radionici…

Rad na stripu odvijao se tako što bih, došavši do Devlića, u većini slučajeva na licu mjesta pričekao da mi skicira layout jedne table u olovci i donio na provjeru, a onu već provjerenu pokazao bih potuširanu. Pričekao bih skicu iduće table i tako se to odvijalo kroz sve 54 table, s izuzetkom par skica koje su me dočekale gotove. Skice su uglavnom bile samo skice, ali na kojih desetak komada zaista se udubio u crtež jer ga je priča do kraja zaokupila i ponijela…

Što se tiče naslova albuma, par puta smo se toga dotakli tijekom godina. Obojici nam je bilo jasno da je Lautist bio samo radni naslov i da se pravi naslov ima pojaviti kad za to dođe vrijeme. Također nam je bilo jasno da je album praktički neobjavljiv, pa si nismo odveć razbijali glavu ni naslovom niti izgubljenim tekstom. U trenutku kad je tekst bio uspješno rekonstruiran, naslov je prirodno proizišao iz cjeline priče. Ne mogu reći da sam ga izmislio.

(iz pogovora) Hrvoje Ružić