Dalibor Cvetković
AVATAR

siječanj, 2014.
158 str., meki uvez
ISBN 978-953-7746-16-2

Avatar ( Sanskrit: Avatara ) je u hinduističkoj filozofiji manifestacija ili inkarnacija božanskog bića u više različitih oblika na Zemlji. Obično se radi o očitovanju u vidu životinje, čovjeka ili nekog drugog bića. Sanskritska riječ Avatara doslovno znači „silaženje“ i obično podrazumijeva silazak u niže razine postojanja kako bi se ostvarila neka posebna svrha.

U novije kompjutersko, internetsko vrijeme Avatar je „objekt“ koji predstavlja utjelovljenje korisnika ili tzv. Alter ego korisnika u dvodimenzionalnom ili trodimenzionalnom svijetu. Koristi se u računalnim igrama, internetskim društvenim mrežama i drugim mjestima. Korištenje avatara u značenju virtualnih tijela na internetu je pokrenuo Neal Stephenson u svojoj cyberpunk noveli Snow Crash ( 1992 ). U Snow Crashu pojam avatar se koristi za opis virtualne simulacije ljudskog bića u Metaversu, virtualnoj stvarnosti na internetu. Socijalni status u Metaversu se često temeljio na kvaliteti avatara. Ako je manifestacija detaljnija znači da je korisnik iskusni haker ili programer, dok su ostali korisnici imali jednostavnije modele. Najrašireniji i najpopularniji oblik virtualne stvarnosti kod nas je brzo postala društvena mreža Facebook, koju je autor ove zbirke koristio za objavljivanje svoje poezije kako bi virtualnim kontaktom sa svojim krugom prijatelja i poznanika dobio gotovo istovremenu reakciju na objavljene stihove što je nemoguće u stvarnom svijetu, te je tako taj fenomen opće zaluđenosti virtualnom stvarnošću iskoristio, zapravo zlorabio u svrhu što veće čitanosti svojih pjesama.

Ova zbirka od stotinjak pjesama objavljivanih na Facebooku tijekom dvije-tri godine ima za cilj skupiti ih sve na jedno „opipljivo“ mjesto i postići bar približno jednaku čitanost.