Cijena: 13,28 €

Ani Galović
MAMA, NE VIDIM NEBO
Drugo dopunjeno izdanje
listopad, 2021.
224 str., meki uvez s klapnama
ISBN 978-953-7746-46-9

o knjizi

Pročitao sam knjigu Mama, ne vidim nebo nekoliko puta i svaki puta u jednom dahu. Osjećaji nakon čitanja su potpuno pomiješani – ljutnja, srdžba, razočaranost, velika tuga, bijes, koji traju danima, tjednima. Iako proučavam bitku za Vukovar dugi niz godina, tek nakon nje mogu reći da sam postao potpuno svjestan ogromne tragedije koja je tada pogodila ljude koji su odlučili ostati i živjeti u vukovarskom ratnom vihoru. Osobno sam doživio tragedije u ratnom Osijeku i prošao granatiranja grada na Dravi kao jedanaestogodišnje dijete. Nažalost, jednim dijelom osjetio sam i život u prognanstvu i osjećaj bespomoćnosti kad se tvoj grad svakodnevno uništava.

Upravo ova knjiga dala mi je prijeko potreban predah i vratila me nazad u to tragično vrijeme, da se prisjetim koliko mojih tadašnjih prijatelja, ali i puno druge djece nije dobilo šansu odrasti. Nisu dobili šansu imati obitelj, djecu, imati posao, školovati se, stvarati, živjeti život. Čitam i iskreno me boli svaki put patnja te djece i patnja njihovih najbližih. Da, teško je ući svaki put u tu dimenziju strave i užasa, ali moram jer tako se sjećam, njih, mojih prijatelja i djece Vukovara.  Tako im odajem počast. Otimam ih od zaborava. Oni su to zaslužili i to je najmanje što mogu učiniti za njih. Knjiga je posebna jer je svjedočanstvo vremena i najtežeg zločina, svjedočanstvo o tome kad je podbacila humanost, kada je nestao smisao čovječanstva. Ova knjiga, iako opisuje najtežu tugu, ima svoj cilj – učimo na povijesnim događajima i tragedijama, na greškama, učimo što rat donosi – učimo sutra biti bolji ljudi.

I zato na kraju želim zahvaliti autorici Ani Galović, koja je žrtvovala svoj komfor i koja se suživjela sa svakom tragedijom opisanom u ovoj knjizi. Znam da ju je ova knjiga zauvijek promijenila i siguran sam obilježila do kraja života. Ona je dala dio sebe da bi ova djeca dobila priliku živjeti u našim srcima. Hvala ti Ani!

Iz osvrta na 1. izdanje, Denis Smajo, Zadar