Adolf Klotz stariji
USPOMENE NA MOJE SELO
veljača, 2018.
216 str., meki uvez s klapnama
ISBN 978-953-7746-32-2

O knjizi

 Kao što autor sâm kaže, te je „uspomene, osjećaje i utiske“ zabilježio „dijelom što ih je vidio, čuo i upamtio, a dijelom što ih je od najstarijih ljudi čuo pripovijedati i pjevati“. I zaista, osim prepričavanjem davnih, ali i osobno proživljenih događaja, rukopis je protkan i notama i tekstovima brojnih narodnih pjesama koje su u Bizovcu u različitim prigodama izvodili što domaći ljudi, što pak pjevači iz drugih krajeva.

Pri svemu su tome iskreno i prostodušno – mjestimično i idealistički naivno – opisani bizovački mentalitet, gospodarske i društvene prilike, seoska zemljišta i poljodjelski poslovi, a napose se podrobno prikazuju narodni običaji, osobito oni vezani uz pojedine crkvene blagdane i svečane obiteljske prigode. Sve se to ilustrira brojnim slikovitim detaljima, dok su dijalozi napisani u autohtonom bizovačkom dijalektu.

O sebi međutim autor navodi tek nekoliko šturih pojedinosti. Iz njih doznajemo da je u Bizovcu živio kao „dječarac“ i pohađao pučku školu, ali nigdje ne potvrđuje da se u njemu i rodio.

Knjiga “Uspomene na moje selo” nagrađena je Srebrnom poveljom Matice hrvatske za 2018. godinu

dr. Željko Klaić