Cijena: 100.00 kn
Snižena cijena: 6,00 €

Adam Rajzl
ZIDNI SAT I DRUGE PRIČE
ožujak, 2022.
176 str., meki uvez s klapnama
ISBN 978-953-7746-50-6

O knjizi

Nova zbirka pripovijedaka đakovačkog književnika Adama Rajzla donosi nam 20 pripovijedaka nastalih u rasponu od njegove posljednje zbirke Diljske priče (2019.) do danas. Zanimljivo je da je ovo četrnaesta knjiga u biblioteci Klen i ujedno Rajzlova četrnaesta objavljena knjiga.
Kao sveznajući pripovjedač, Rajzl u zbirci Zidni sat i druge priče donosi niz priča u kojima se čini kao da je upisan antički hybris, odnosno kao da su sudbine ljudi o kojima piše determinirane, nerijetko i tragične ili se, pak, tragedija izbjegne u zadnji tren. Rajzl je vrlo vješt portretist, njegovi su likovi pomno opisani djelima i govorom, podjednako se posvećuje svim likovima, a u pripovijedanju je dosta važna i atmosfera. Vrlo diskretnim pasažima pisac uspijeva povezati prirodni i društveni ambijent, pa se u njegovim pričama osjeća protok vremena izmjenom godišnjih doba i običajima koji se ritualno ponavljaju.

Rajzl je romantični pripovjedač, to se posebice vidi kada se njegovi junaci i junakinje ne odriču mladenačkih snova ni iluzija, ponekad zbog toga i stradaju jer ih određuju uspomene i neka snovitost, toliko neprilagođena suvremenomu svijetu.

(Iz pogovora) Darija Žilić, prof.