Cijena: 90.00 kn
Snižena cijena: 6,00 €

Stjepan Tomaš
OPORUKA I DRUGE NOVINSKE PRIČE
Kolovoz, 2018.
214 str., meki uvez s klapnama
ISBN 978-9537-746-35-3

O knjizi

Davne 1969. godine, na početku studija, Stjepan Tomaš je napisao priču “Dani u augustu” i poslao ju u  zagrebačku Arenu (tada popularni i čitani obiteljski tjednik), koja se odnekud našla u njihovu domu. Priču je napisao rukom, perom/nalivperom, čime li, jer tada još nije imao pisaću mašinu, i uskoro je njegova priča objavljena u jednom od idućih brojeva Arene, pod naslovom “Dva ljeta.”

Od tada do danas, već pola stoljeća, čitav jedan radni i životni vijek, Tomaš piše pripovijetke. Tijekom minulih godina  napisao je i objavio sedam zbirki priča  i šest romana za odrasle, knjigu drama (od kojih je jedna izvedena u Zagrebu a druga u Osijeku) te šest romana za djecu, ali priče, osobito novinske, koje je ovaj put sabrao u zbirku “Oporuka i druge novinske priče” – piše neprekidno. U ovoj  knjizi riječ je samo o njegovim novinskim pričama.

Priče je objavljivao, s vremena na vrijeme, u različitim novinama i časopisima bivše države ali najčešće i najredovitije u zagrebačkom Večernjem listu, koji već pedesetak godina objavljuje priče suvremenih prozaika (u početku jugoslavenskih, kasnije hrvatskih). U njemu su priče objavljivali ponajbolji hrvatski pripovjedači. “Tomaš je jedan od najznačajnijih suvremenih proznih pisaca”, zapisat će spomenuti  urednik Večernjakovih priča. Božidar Petrač reći će za njegove priče: “Tomaš po svom književnom opusu pripada nizu hrvatskih proznih klasika.” Takva mišljenja i Tomaševo dugogodišnje  uspješno pisanje kratkih priča potakli su nas da objavimo ovaj, širi izbor njegovih kratkih priča. Teme Tomaševih priča kreću se u širokom rasponu od socijalnih, ljubavnih, psiholoških, ratnih političkih i povijesnih do suvremenih. Nerijetko su u njima isprepleteni realnost i fikcija, stvarnost i elementi fantastike, najčešće s neočekivanim obratom, diskretnom poantom. Domovinski rat (od kojeg, inače, mnogi hrvatski pisci bježe kao vrag od tamjana), ili njegovi odjeci u životu ljudi, česti su motivi njegovih priča.

U Večernjem listu objavio ih je tijekom godina dvadeset i četiri, po čemu je vjerojatno jedan od nekolicine najuspješnijih „Večernjakovih“ autora kratke priče. Prvu je objavio 1972. Bila je to “Oporuka”, po kojoj ova zbirka nosi i ime (kasnije objavljena i u dvije antologije. One 1994., pod naslovom : “Hrvatska kratka priča antologija priča Večernjeg lista 1964 – 1994. i druge: 5o godina 5o priča”, objavljene 2015.

O kvaliteti Tomaševih kratkih priča svjedoče i nagrade: godine 1997. dobio je prvu nagradu za priču “Priča o ljubavi”, dvadeset godina kasnije – 2017., treću nagradu za priču “Čovjek koji je volio ptice”. U međuvremenu, 2004., priča “Krletka” našla se u užem izboru za nagrade, među deset odabranih priča.

Tomaš, nema sumnje, voli kratku (novinsku) priču. Čini se da i ona voli njega.