Igor Kordej
DEJA VU
Srpanj, 2015.
96 str., tvrdi uvez
ISBN 978-953-7746-23-0

O knjizi

“Deja Vu” iskustvo je fenomen, koji je uobičajen, ali i neobjašnjiv od strane biologa, psihologa, neuroloških stručnjaka i fizičara. Događa se, a ne znamo zašto. Ne razumijemo još uvijek čemu ta čudna frekvencija mozga u kojoj nam se čini da smo ovdje već bili, već vidjeli, da poznajemo taj trenutak…  Ali, negdje, u utrobi znamo da je taj uočen pattern trenutka – važan.

Kao što je važna i ova knjiga, sakupljena memorija jednog vremena i jednog trenutka pop-kulture. Za nas koji smo doživjeli dijelove te pop-kulture, ova knjiga predstavlja tu divnu fatamorganu u kojoj vjerujemo da smo povezani, polinkani s vlastitom prošlošću, na mjestima sa samima sobom. Povjerovat ćemo u laž kontinuiteta kojeg nikad nije bilo, ruku na srce. Ovdje je kontinuitet prokleti incident, u našoj kulturi kad gledate ovakvu knjigu, znajte da je to briga jednog čovjeka – autora i jednog urednika, dvojice kulturnih apatrida koji to rade iz ljubavi, ne matematike.

Ova knjiga tako sadrži Kordejeve stripove iz ŠPU-a, kad se storytelling tek učio, a crta pronalazila svoj put kao rijeka što si radi korito. A da bi crta našla svoj put, trebala je papir kojeg će “rezati”. I tu dolazimo do “Poleta”, kultne omladinske novine o kojoj je ispričano toliko mitomanskih i nevažnih anegdota da se previđa jedna vrlo bitna stvar, a na koju upozorava – Pero Kvesić.

Ipak, centralno mjesto ove knjige pripada vezi stripova Igora Kordeja i glazbe. Prvi spoj stripa i glazbe dogodio se sa grupom “Nepočin” koja je potekla iz grupe “Drugi način” (za koje je Kordej radio logo), za koju je napravljen strip po pjesmi “Svijet po kojem gazim” koji je funkcionirao uz omot ploče. U ovoj knjizi naći ćemo i kultne “Jeste li vidjeli djevojčice” po scenariju Mirka Ilića, a po pjesmi Buldožera, zatim i sve “glazbene” stripove objavljene u Džuboksu.